March 19, 2021 Thijme van Brakel

Hoe maak je een website veilig?

Het is en wordt steeds belangrijker om je website te beveiligen. Niet alleen voor jezelf, maar ook vooral voor bezoekers en Google. We zien daarom ook steeds vaker websites met het bekende slotje naast de URL. Dit is om aan te geven dat de website beveiligd is met een SSL certificaat. Dit geeft mensen een vertrouwd gevoel op de website, waardoor ze deze minder snel zullen verlaten. Maar hoe maak je een website veilig? Dat leggen we graag uit.

Je website beveiligen met SSL

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit zorgt ervoor dat je met een versleutelde verbinding op je website veilig met je data om kan gaan. Om die manier voorkom je dat internet criminelen bij deze data kunnen. Wanneer je website niet beschikt over een SSL certificaat is het dus makkelijker voor criminelen om bij bepaalde informatie te komen.

Zorg er dus voor dat je website altijd beveiligd is met een SSL certificaat. Hiermee geef je jouw website een betrouwbare uitstraling naar bezoekers toe. Een SSL verbinding is vrij eenvoudig aan te vragen bij jouw hosting. Ons online marketing bureau uit Nijmegen helpt graag bij een betere beveiliging. Een beveiligde website is te herkennen aan het volgende:

  • De URL begint met HTTPS
  • Er verschijnt een slotje in de adresbalk
  • Aanvullende informatie over de versleutelde verbinding

Update je CMS software

Het updaten van je CMS is noodzakelijk tegen hackers. Het is dus van belang om je CMS en plug-ins altijd up-to-date te houden. Wanneer dit niet gebeurt kunnen er veiligheidslekken onstaan. Dit geeft hackers de mogelijkheid om bij gevoelige informatie te komen en zelfs je website plat leggen. Let op: voordat je een update uitvoert is het van belang om een back-up te maken. Een update kan mogelijk voor conflicten zorgen. Ook deze conflicten zijn weer op te lossen. Kijk dus altijd na het uitvoeren van een update of alles weer naar behoren werkt.

Een betere vindbaarheid

Een beveiligde website heeft invloed op de vindbaarheid. Google kijkt namelijk ook naar veiligheid van de website. Websites die een beveiligde verbinding hebben, krijgen over het algemeen voorrang ten opzichte van websites die niet beveiligd zijn. Wanneer jouw website beveiligd is kun hier je voordeel mee doen in de organische rankings.

“Security is a top priority for Google. We invest a lot in making sure that our services use industry-leading security, like strong HTTPS encryption by default. That means that people using Search, Gmail and Google Drive, for example, automatically have a secure connection to Google.

Beyond our own stuff, we’re also working to make the Internet safer more broadly. A big part of that is making sure that websites people access from Google are secure. For instance, we have created resources to help webmasters prevent and fix security breaches on their sites.”